Архангелов ден
На днешния 8 ноември Българската православна църква почита паметта на Св. Архангел Михаил. Църковният празник е един от най-големите през годината и е наричан от народа Архангеловден. Имен ден празнуват носителите на почти 50 български имена. Според православната църква Св. Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Денят на Св. Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква.
При сътворението на мира първият ангел – Деница, се възгордял и пожелал да има славата и силата на самият Господ, тогава повел една трета от ангелите на война срещу Бога. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Св. Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника винаги се отбелязва Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.
Ангелите са символ на чистотата и закрилата, но малко известен факт е защо винаги си ги представяме в полет. Според вярванията почитането на покровителя на мъртвите осигурява здраве и добър живот на живите. На този ден се правят общи трапези в чест на светеца и се приготвя курбан.


Александра Димова
8 Ноември 2017 | 16:58
Тагове: Архангел, Михаил, църква, празници, душа

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook