Отбелязваме 170 години от рождението на Димитър Иванов
170 години от рождението на Димитър Хаджи Павли Иванов отбеляза днес великотърновското читалище „Надежда”. Честването започна с откриване на паметна плоча с името на основателя на културната институция, както и на обновената изложба под надслов „Читалище „Надежда” и Великите Народни събрания”.
Инициатор за създаването на Народно читалище „Надежда“ е търновецът Димитър Павли Иванов. Той е наследник на стар търновски род.
До 1869 г. е взимал активно участие в работата на цариградското българско читалище и завръщайки се в родното Търново, поема инициативата за подобен просветен център в него. На 8-ми юни същата година е учредено читалището. През пролетта на 1872 г., със заповед на турската власт, е прекратена официално дейността му, но макар и неофициална тя продължава. През 1879-та година в новоосвободена България вратите на читалището отново са отворени.
За съжаление в момента сградата на читалище „Надежда“ е в критично състояние, най-вече покривът и театралния салон, в който са заседавали три Велики народно събрания и където е поставено началото на българския професионален театър. Въпреки това учреждението не спира дейността си и развива редица културни дейности.


Александра Димова
2 Ноември 2017 | 16:52
Тагове: Читалище "Надежда", годишнина, честване, Димитър Иванов

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook