Българите най-бедни в Европа
Българите са най-застрашени в Европейския съюз от бедност и социално изключване. Според статистиката у нас най – много граждани отговарят на едно от следните три условия: застрашени от бедност поради ниски доходи, в тежки материални лишения или част от домакинство с много нисък интензитет на икономическата активност.
Според данни на европейската статистическа служба 40% от сънародниците ни попадат в графата заплашени, но се отчита леко подобрение. През миналата година показателят е бил по-висок с малко повече от 1 процент.
Най-застрашени у нас са възрастните над 65 години и младите под 22 годишна възраст. Като цяло в Европейския съюз близо 118 млн. души, или 24% от цялото население са застрашени от бедност или социално изключване.
44% от населението на област Велико Търново е живяло в тежки материални лишения според данните на местното статистическо бюро.
С минимална заплата от 235 евро България е категорично на последното място към януари 2017 г. Най-близо до нас са северните ни съседи, румънците със средно месечно възнаграждение от 320 евро.
За Велико Търново средната заплата е 774лв, а процентът на безработица е рекордно нисък, въпреки това обаче се оказва, че все още сме далеко от европейските стандарти.


Александра Димова
17 Октомври 2017 | 16:04
Тагове: бедност, Европа, доходи

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook