Време за ваксини
С настъпването на есента наближава „сезонът на гриповете“. Новият грипен щам "Мичиган", който се очаква да ни атакува тази зима, ще измести досегашния AH1N1, който върлуваше в последните години. Очаква се освен него, да ни „удари“ и един познат щам – "Хонконг". Най-рисковите групи са децата, възрастните и бременните жени.
Новите грипни вълни, които се очакват в България са „Мичиган“ и „Хонконг“.
Едва когато в Европа зачестят случаите и започне да се оформя грипна вълна, ще има по-голяма яснота какъв точно ще е щамът и каква ще е клиничната картина, но сега е най-подходящото време за грипни имунизации, съветват специалистите.
За разлика от респираторните вируси, които може да имат различни прояви и да се изкарат на крак, грипът поваля болния, като още със заразяването има силно главоболие и обща отпадналост на организма.
Почивката, спокойствието, спорта и здравословното хранене са редовните задължителни превантивни мерки за подсилването на имунната система. Грипът и настинките си приличат в начален стадии, за това е важно винаги при необходимост да се консултираме с личния си лекар.
А най-правилният избор според специалистите са ваксините.
Новият щам “Мичиган” е изолиран за първи път през 2015 г., което означава, че малко хора са се срещали с него, особено у нас, което е и причина да нямаме обществен имунитет срещу него. Положителното в случая обаче е, че щамът “Мичиган” не предизвиква такива усложнения като познатия ни свински грип, но все пак показва възможност за усложнения, най-често пневмония.


Александра Димова
6 Октомври 2017 | 17:16
Тагове: есен, грип, щам, заболеваемост

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook