Изкуството като терапия
Изложба, представяща изкуството като терапия, откриха днес във Велико Търново. Идеята е на Факултета по Изобразително изкуство на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий“, а изпълнението се осъществява от представителите на висшето учебно заведение. Експозицията е озаглавена „Изкуството като терапия“ и разказва именно за методите, които се прилагат при този похват.
В изложбата участват Светла Ангьозова, Елена Тодорова, Жанет Видева, Юлия Пенкова, Симона Тодорова и Анастасия Тонкова – възпитаници на магистърската програма по арттерапия във ВТУ и преподаватели, които използват арттерапевтичните методи в своята практика.
Специално участие в изложбата заемат творби, създадени в Арттерапевтично ателие по керамика към Защитени жилища за възрастни хора с умствена изостаналост 1 и 2, село Церова Кория, област Велико Търново.
Арт-терапевтичната работа помага за по-ясното изразяване на преживяванията, проблемите и вътрешните противоречия. Особено полезно е това с пациенти, които не са в състояние да дефинират или отказват да говорят за травматичното преживяване. Фантазията, изобразена на рисунка или чрез глинени фигурки, много често дава тласък за работа и облекчава започването на свободното осъзнаване на проблема.


Александра Димова
5 Октомври 2017 | 15:13
Тагове: арт, изкуство, терапия, изложба

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook