Експерти от пет държави обсъждат дигитализацията в библиотеките във Велико Търново
Експерти от пет европейски държави обсъждат във Велико Търново дигитализацията в библиотеките, която ще позволи съхранението и популяризирането на ценна книжна литература. Старата столица е домакин на работна среща на специалисти от България, Холандия, Италия, Австрия и Португалия, които работят по международния проект MobiDig, част от който е и Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“.
Целите на проекта са да създаде открито и новаторско обучение за библиотекари, архивисти и учители в областта на библиотекознанието - как да се изградят евтини съоръжения за цифровизация и как да се поддържат данните. Прилагането на тези иновативни подходи в област на професионалното образование и обучение и библиотечната работа е признато и прието в световен мащаб като възникващо изискване за цифровата ера.
Разработената система ще позволи и насърчи работния процес или дистанционното обучение, осигурявайки достъпна информация.
Значителен брой библиотекари се нуждаят от допълнителна квалификация, особено в цифровата поддръжка на данни. Ресурсите ще бъдат онлайн достъпни за безплатно ползване и ще бъдат проектирани по начин, който да е подходящ и за самообучение.
Българските представители в проекта са Националната гимназия по полиграфия и фотография, Студентско дружество за компютърно изкуство и Регионалната библиотека на Велико Търново. Проектът е с двугодишен срок и е подкрепен от програма на Европейския съюз.


Александра Димова
5 Октомври 2017 | 14:16
Тагове: дигитализация, библиотеки, книги

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook