Тинко Радоев – лечителят на книгите
В днешно време, заради съвременните технологии в ежедневието, професията книговезец постепенно изчезва. Във Велико Търново днес работи само едно книговезко ателие, където книги подвързва Тинко Радоев. По думите му, все по-рядко при него попадат книги от личните библиотеки на хората, за това клиенти предимно са му библиотеките в града, а дори и там тече процес по дигитализация, което може би прави Тинко един от последните „спасители“ на книги у нас.
Тинко Радоев е бил военен и е преподавал в Националния военен университет повече от 30 години. След като се пенсионира, започва работа при книговезецът Тодор Йовчев, от когото научава тънкостите на занаята. Допреди това единственият му опит бил е подвързването на документи в университета, но решава да изучи професията и се превръща в един от последните „лечители“ на книги у нас.
Най-често клиенти на Тинко Радоев са библиотеките, след тях са докторантите в университета, а най-рядко книги носят гражданите от личните си библиотеки.
Работата е тежка, но Тинко казва, че за него е удоволствие. Често се случва да поправя много ценни книги, в много лошо състояние. През усмивка казва, че клиентите остават толкова доволни, че понякога спорят, че подновените книги не са техните.


Александра Димова
4 Октомври 2017 | 18:04
Тагове: книговезане, книги

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook