Хакерспейс вече и във Велико Търново
С началото на месец октомври Велико Търново ще се сдобие със своето „хакерспейс“ или в превод хакер пространство. Инициативата е на клуба на великотърновските програмисти, които с помощта на Община Велико Търново са успели да създадат модерно и полезно място, което ще има изключително много функционалности. С доброволчески инициативи и помощ от местния бизнес, младите програмисти превръщат едно от фоайетата на бившия пионерски дом в бъдещето на ай ти технологиите във Велико Търново.
Хакерспейсът е място за среща на фрийлансъри, място за взаимно обучение, събития, конференции, проекти за софтуерни и хардуерни технологии. Работилници за разработчици, хардуеристи и любознателни младежи ще бъдат организирани постоянно.
Това ще бъде вид клуб за алтернативно обучение на софтуерни инженери и ИТ специалисти, в които няма правила – участниците непрекъснато творят и общуват, споделят и се обучават взаимно. А да се включат в него са поканени всички, които имат свободно време и са любопитни да научат нещо.
Подобни пространства има по целия свят, дори и в България и е било крайно време и Велико Търново да влезе в крак с тенденциите, казаха още програмистите.
С доброволчески труд и помощ от местния бизнес фоайето на бившия пионерски дом вече е почти готово, освежено и оборудвано за своето ново предназначение.
Програмистите споделиха още, че плануват в новосъздаденото пространство да се провеждат ИТ курсове, състезания и форуми с младежка насоченост, като знанията, които могат да се получат там са съобразени с всички модерни течения и технологии в програмирането и ИТ сектора.


Александра Димова
25 Септември 2017 | 16:32
Тагове: хакерспейс, ИТ, програмисти, Велико Търново

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook