Общината създава интернет платформа за развитие на занаятчийството и фермерството
Интернет платформа за развитие на занаятчийството и фермерството развива Община Велико Търново. Иновацията ще е резултат от съвместен проект, по който местната администрация си сътрудничи с няколко румънски организации.
Работата по проекта започва сега, а според очакванията в средата на следващата година платформата вече трябва да функционира и да служи за връзка между българските и румънските средни и малки производители.
Целта на проекта е да създаде иновативна глобална мрежа, която ще включва разнообразни платформи за представяне и търговия на занаятчийски и фермерски продукти в трансграничния регион от двете страни на река Дунав.
Тъй като целевата група на проекта са малките и средни производители, Общината и нейните партньори ще осигурят мобилни екипи, които да запознаят хората от малките населени места, неумеещи да работят с интернет, с методите на работа на платформата.
Общата стойност на проекта е малко повече от 656 хиляди евро, от които Община Велико Търново ще усвои около половината, останалата част от сумата е за партньорите от Румъния.
Във финансирането са включени и проекти за организация на земеделски и занаятчийски панаити във Велико Търново и в град Крайова в Румъния.
Продължителността на проекта е 18 месеца. В този срок интернет платформата, участието в нея и всички организирани мероприятия, които ще включват обучения и фермерски пазари, ще са напълно безплатни за потребителите. Сред целите на проекта е насърчаването на малкия и средния бизнес в двата региона, развитието на пазара на труда, за създаване на нови възможности за заетост и трудова мобилност, както и за социална интеграция на хората в неравностойно положение.
Очакванията са до средата на следващата година платформата да заработи, а до тогава екипите ще обучават фермерите и занаятчийте от региона.


Александра Димова
1 Септември 2017 | 18:26
Тагове: занаяти, интернет, обучение, фермер

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook