„Таратанци“ - традициия в графики - на гости във Велико Търново
„Таратанци“ е културна организация, създадена от няколко младежа, които съчетават миналото и бъдещето в една кауза, целяща да запази фолклора.
Иновативната идея и създателите й ще гостуват във Велико Търново, а пред факултета по изобразително изкуство на главната улица ще бъдат изложени шифрите на българските традиции.
За това как „Таратанци“ съчетава технологиите и българското хоро вижте повече в следващия материал.
Николай Статев е от Горна Оряховица, от малък е влюбен в българия фолклор и следвайки мечтите си заминава да го изучава в София, където се среща с останалата част от екипа на „Таратанци“.
Първоначалната визия на иновативния проект правят в Борисовата градина в София.
„Таратанци“ далеч не е само танцов пъзел, макар че идеята на младите активисти отначало е била тази.
С разпространението на идеята целта на културната организация да провокира интереса към танцовото изкуство и народния фолклор чрез различни форми на креативност като танцови пъзели, интересни събития, интерактивни дейности с деца и хора от различни възрасти се превръща в мисия за тях.
Всяко хоро, изиграно в кръг и представено визуално чрез стъпките си, притежава автентична и уникална форма, а тактовият размер е изобразен чрез характерните цветове на костюмите в съответната фолклорна област. Предизвикателството е да „разшифроваш“ кода на хорото и поне за малко да се потопиш в магията на фолклора.
Утре, в 19ч. пред Факултета по изобразително изкуство, изложбата ще бъде открита, а графиката на хорото ще оживее в истински танци.


Александра Димова
31 Август 2017 | 17:28
Тагове: таратанци, фолклор, култура, танци

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook