Записват Арбанаси в Гинес
3065 сватбари седнаха на 10-те месала в Арбанаси, дълги по 150 метра и хапнаха от боба, сготвен от шеф Виктор Ангелов в най-голямата тава на Балканите.
Високите температури не спряха хилядите родолюбци, които пристигнаха от цяла България за да седнат на празничната трапеза и да споделят специалния ден на Ива Янчева и Георги Георгиев.
Венчавката на Георги и Яна започна още в петък, за да покрие старата традиция, че всички „три дни са яли, пили и се веселили“.
Двамата преминаха през всички предсватбени и сватбени ритуали, които са изключително богати, интересни и пълни със символика. На заветния за тях 23-ти юли те се врекоха във вечна вярност с подкрепата на 3065-те гости, с които заедно записаха празника си в книгата на Гинес.
Всички сватбари бяха нагостени с боб, който лично шеф Виктор Ангелов сготви за празника в най-големия казан на Балканите, в който вряха 2 700 литра. Помощниците на майстор-готвача трябвало да нарежат 60 кг целина, 60 кг чушки, 80 кг моркови, 120 кг лук и 100 кг домати. Освен него рекордьорите на сватбата изпиха и 2 тона червено вино.
По време на празника звучаха автентични северняшки песни и танци, които младоженците намерили в сборник от далечната 1925 г.
Рекордната сватба беше кулминацията на първия фолклорен събор „Болярска среща“, чиито организатори се надяват да се превърнат в традиция, която всяка година да събира родолюбци от всички краища на страната на Арбанашките поляни.


Александра Димова
24 Юли 2017 | 18:31
Тагове: Арбанаси, сватба, Гинес, празник

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook