Учителско есе за "различните" деца лауреат в конкурс
Старши учител в Начално училище "Цани Гинчев" - град Лясковец завоюва първото място в конкурса за снимка и есе на тема: „Моят опит с програмите на Фондация "Работилница за граждански инициативи". Акцентът на снимката, донесла успеха на Даниела Бърнева, е нейният възпитаник Валентин - дете със синдром Даун, което и учителите и другите деца приемат с отворено съзнание.
Даниела е председател на сдружение „Бъдеще за нас“, което се включва в проект на фондация „Работилница за граждански инициативи“. Това е поредната стъпка от усилията й за интеграция и приобщаване на децата с различни потребности в училищната среда.
Есе и снимка на Даниела я превръщат в първенец в конкурс на фондацията. В центъра на снимката е нейният ученик, който е вдъхновил участието й във форума. Той се казва Валентин и има синдром на Даун.
В Начално училище „Цани Гинчев“ се обучават 4 деца със специални потребности, а от новата учебна година вече ще бъдат 5. В учителския колектив има много млади преподаватели. Заедно със своите ученици успяват да създадат среда, в която „различните“ деца се чувстват на мястото си.
„Под тежестта на думите забравяме, че те имат потребностите на всички останали. Да бъдат щастливи, да се развиват, да бъдат обичани. Всяко едно дете има специфични потребности и свой подход към света. За всички нас това е само една снимка. Преди нея и след нея е реалният живот на Валентин. Много по-различен от живота на останалите деца, но всъщност същият."
Това пише Даниела в есето – лауреат.


Александра Димова
18 Юли 2017 | 18:56
Тагове: учител, есе, награда, конкурс

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook