Вносът от Китай и Украйна удари цената на българския мед
Вносът от Китай и Украйна удари цената на българския мед. Масово в търговската мрежа се предлага некачествен мед на ниска цена, който ощетява родните производители. За това алармира потомственият пчелар от Мерданя Иван Узунов. По думите му около 90% от меда, който се предлага в магазинната мрежа е с ниско качество.
Страната ни масово внася от Азия евтин мед с лошо качество. Доставя се също и от Украйна, тъй като има търговско споразумение с ЕС за безмитен режим на някои стоки. Вносният мед се купува на много ниска цена от порядъка на 1-1,5 евро и прави българската продукция неконкурентна, тъй като в момента изкупната цена у нас е 4,00 - 4,20 лв. Така производители на по-големи количества мед не могат да реализират продукцията си и работят на загуба.
Допълнителен удар за пчеларите оказва и тежката година, която ще се отрази сериозно върху добивите.
Заради тежката зима много пчелари тази година отчетоха смъртност на пчелните семейства. И ако нормата след зимуване е около 5-10%, то тази година нивото на средната смъртност за страната е достигнала 4 на сто. Друг фактор е пръскането с пестициди,
Противно на логиката обаче лошата година за пчеларите няма да доведе до покачване на изкупните цени, коментира още Иван Узунов. Проблемът в сектора ще засегне стотици семейства, тъй като през последните години все повече хора започват да се занимават с пчеларство, като допълнителен доход или основен поминък. За последните няколко години се наблюдава значително увеличаване на броя на кошерите в малките населени места. Само в района около Мерданя например кошерите вече са над 800.


 
12 Юли 2017 | 19:05
Тагове: пчели, мед, внос, пчелари, загуби

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook