Специалистите съветват как да се предпазим в жегите
На леко захлаждане се радваме през тази седмица, кодове за опасни метеорологични явления обаче ще продължи да има през лятото. Те имат за цел да предупредят, че високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца, както и да препоръчват на гражданите да следят прогнозите за времето и да действат съобразно препоръките на властите. Как ни съветват лекарите да се предпазваме – вижте.
Дехидратацията и топлинният удар са двете най-често срещани и опасни състояния при високи температури на околната среда, които са с висок риск за здравето.
Особено склонни към дехидратация и чувствителни на топло време са децата и възрастните над 60 години и за тях е задължително да не излизат навън между 10 и 17ч.
Принципът на препоръчителният прием е около 40мл течност на килограм тегло. Дехидратацията е предпоставка за ниско кръвно налягане, инфаркти и инсулти. Признаците са пресъхнала уста, суха кожа чувството за умора, чувствителност към светлина, замаяност, световъртеж, затруднено дишане и ускорена сърдечна честота.
Само за последните два дни в Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Велико Търново са приети двама с инфаркт, а факторът „жега“ е ключов за това състояние.


Александра Димова
3 Юли 2017 | 16:13
Тагове: жега, кардиолози, захлаждане

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook