Започва вторият Фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград”
Повече от 100 реконструктори от България и чужбина ще се включат във второто издание на фестивала „Ежедневието на средновековен Търновград” от 30 юни до 2 юли 2017 г. на крепостта Царевец във Велико Търново. Тази година фестивалът е под наслов „Възходът на цар Калоян“.
В историческите възстановки на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и воинските умения на България, Византия и Европа през средните векове ще участват групи и свободни реконструктори и занаятчии от цялата страна и от чужбина. Основното събитие ще бъде коронясването на цар Калоян, което ще бъде изпълнено на пищна церемония.
По време на форума занаятчии ще дават уроци на гостите на крепостта. Около дворцовия комплекс ще се изработват лъкове и оръжия, ще се правят отливки от бронз и ще се коват брони и щитове.
Всеки желаещ да се потопи в „Ежедневието на средновековен Търновград“ ще има възможност да пробва и автентични костюми още на входа на Царевец.
В събота от 11,00 ч. в Царския дворец ще бъдат пресъздадени моменти от битката при Одрин с латинските кръстоносци, а от 19,00 ч. ще бъде показано коронясването на цар Калоян.
Отговорните задачи по пресъздаването на историческите събития е поверена на актьорите от МДТ „К. Кисимов“ и любителите от движение „Традиция“. Достъпът до фестивала е свободен, като се заплаща само входна такса за Архитектурно-музеен резерват „Царевец“.


Александра Димова
27 Юни 2017 | 17:20
Тагове: Средновековие, фестивал, възстановки, бит, история

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook