От дърво до приказен герой
За седма година парк Ксилифор събира за един общ творчески процес млади скулптори и студенти в поредното издание на „Младежка скулптурна колония – Ксилифор, 2017”. Темата тази година е „Любими герои от приказките“, а освен традиционно участващите студенти и колеги на проф. Лютаков, тази година в украсата се включват и ученици от СУ „Емилиян Станев“. Магдалина Чолакова е бивш възпитаник на ВТУ и проф. Лютаков, който за поредна година обединява десетки таланти в каузата да украсят крайградския парк. В момента тя е учител в СУ „Емилиян Станев“, но с радост се включва отново в младежката скулптурна колония и дори си е довела помощници в изработката на пластика на „Малкият принц“. Скулптурата ще бъде от дърво, планетата му – от пръст, а розата, която той толкова обича, ще бъде посадена в края на проекта и ще бъде съвсем истинска.
За да достигнат обаче красивия си вид, пластиките подлежат на много трудоемка и прецизна обработка с резачки, ъглошлайфове,шкурки, длета, ножчета и разбира се желание и любов.
Освен всеобщия любимец на Екзюпери там ще бъдат съживени и Пинокио, Рибарят и Златната рибка, Педя човек – лакът брада, Пипи Дългото чорапче, Храбрият оловен войник и още други приказни герои, с които ще ни изненадат младите творците. Пластиките ще бъдат готови да заемат местата си в местността Ксилифор до края на тази седмица.


Александра Димова
20 Юни 2017 | 17:50
Тагове: Ксилифор, скулптурна, колония. студенти, дърво

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook