Сватба за „Гинес“ вдигат в с.Арбанаси
Сдружение „Лудогорие“ подготвя мащабна тридневна сватба в село Арбанаси, с която ще кандидатстват за подобряване на собствените си рекорди в книгата на „Гинес“.
Трите сегашни рекорда: най-дълга софра – почти километър, най-многолюдна старовремска женитба – 3009 гости и най-голямо количество сватбена гозба – 2,5 тона агнешка яхния.
На грандиозното събитие се очакват повече от 4500 души, които да станат гости на тридневната сватбена церемония. Вдъхновението идва от първата им възстановка на сватбата от филма „Време разделно“, което сдружението организира през 2014-та година.
Венчавката в Арбанаси ще бъде шестият проект на организаторите, а целите, които си поставят са все по-високи.
Валентин споделя, че за него и колегите му от сдружението това са много средства и ангажименти, а това, което получават в замяна е удоволствието от запазването на духа и традициите на българите.
Той има и собствена традиция - да изгражда чешма там, където са организирали сватба и съвсем скоро село Арбанаси също ще се сдобие с нова.
Всеки, който желае, може да бъде част от гостите на сватбата. Единственото изискване е да бъде с автентична народна носия. Входът за събитието и мястото на рекордната трапеза са напълно безплатни. Сватбата ще бъде част от първия събор „Болярска среща“ и ще се проведе от 21-ви до 23-ти юли.


Александра Димова
16 Юни 2017 | 16:38
Тагове: сватба, възстановка, рекорд, "Гинес"

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook