140 години от освобождението си отбелязва Свищов
140 години от освобождението си отбелязва Свищов. Празненствата в първия освободен от руската армия град през 1877 година са под патронажа на президента Румен Радев. По повод годишнината от общината са ремонтирали и обновили музея и музейната експозиция в село Горна Студена където е била главната квартира на руската армия и където е пребивавал руският император Александър Втори.
През 1877 търновския търговец хаджи Николи, предоставя лятната си къща в село Горна Студена на руския цар и неговата армия. След Освобождението тя е превърната в музей. През последните десетилетия сградата започва да се руши и общината започва ремонт, който е финализиран дни преди тържествата посветени на 140 години свободен Свищов.
Изработихме нови, които изглеждат доста по -съвременно. Пребоядисахме, изкърпихме пукнатините в стените положихме нова настилка“
Годишнината от дебаркирането на руските войски на свищовския бряг ще бъде отбелязано с богата празнична програма, която започва още на 20 юни. Едно от събитията включени в нея е историческа възстановка „Форсирането на река Дунав и освобождението на Свищов“ на 25-ти юни, в която ще се включат повече от сто души от дружество „Традиция“.
Кулминацията на тържествата ще е на 27 юни, когато за тържествената заря-проверка се очаква в крайдунавския град да пристигне президентът Румен Радев. В чест и памет на събитието от общината са изработили специален плакет.


Йовка Драганова
12 Юни 2017 | 19:12
Тагове: Свищов, честване, Освобождение

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook