Всеки втори в България с аномалии в стойностите на кръвното налягане
Всяка година на 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Високото кръвно налягане се счита за съвременна епидемия, тъй като се среща при четири от десет възрастни. В България над два милиона души страдат от това заболяване. Заради тревожната тендеция, от която Велико Търново не прави изключение, Кардиологичната болница в града обяви ден на отворени врати и осигури безплатни прегледи за всички.
Всеки втори в България е с аномалии на стойностите на артериалното налягане. Хипертонията е рисков фактор за инфаркт и инсулт, които често водят до инвалидизация. Затова освен да премерят кръвното и да се консултират с лекар, днес пожелалите преглед попълваха анкети, за да добият представа за риска и получаваха допълнителна информация.
За хората страдащи от хипертония е от изключителна важност да следят кръвното си налягане, да спазват определен двигателен и хранителен режим. За останалите редовно да правят профилактични прегледи.
За да имат пациентите бърз достъп до специалист от Кардиолигичната болница, всеки ден до обяд правят безплатни прегледи след предварително записване.


Йовка Драганова
17 Май 2017 | 17:58
Тагове: хипертония, кръвно налягане, кардиология

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook