Акушер – професия - призвание
Студенти, специалност акушерство и работещите сестри в родилното отделение във Велико Търново днес се събраха, за да почетат Международния ден на акушерката. Той се чества в над 50 държави по целия свят от 1991г. година насам.
Макар и подценявана в България, професията „акушер“ изисква много смелост, отговорност и най-вече добро сърце. След като филиала на МУ във Велико Търново бе възстановен преди две години в момента там се обучават около 40 студенти.
Професията на акушерката се състои в оказването на грижи, клинични и човешки, за всеки елемент от репродуктивното здраве на жените. Макар и в България професията да се практикува много различно от начина, по който работят повечето акушерки в ЕС, в нея има огромно поле за развитие на жени-лидери, които смятат, че представителките на нежния пол в страната ни заслужават повече уважение и по-качествени здравни грижи.
Новооткрит филиал, в който се обучават акушери освен в Търново има и в Шумен. Студентите имат практика още от първата си година на обучение и някой от тях дори вече са участвали в раждане,а от началото на годината до днес във Велико Търново са се родили 352 бебета.


Александра Димова
3 Май 2017 | 18:20
Тагове: акушерки, професия, бебета, родилно отделение

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook