Питейната вода в 16 населени места на областта наднормено съдържание на нитрати
Хората от шестнайсет населени места във великотърновска област пият вода с наднормено съдържание на нитрати. Това сочат резултатите на Регионалната здравна инспекция в старата столица. От началото на годината специалистите са взели 52 проби от централни водоизточници. Петнайсет от тях сочат отклонение от нормите на химични и микробиологични показатели.
21 % от всички проби взети тази година сочат наднормено съдържание на нитрати. Всички те са в питейна вода осигурявана от подземни водоизточници, разположени в земеделски райони, където земята се третира с различни препарати. И защото нитратите могат да бъдат опасни, от местната инспекция са изпратили писма до кметовете и лекарите във всяко от шестнайсете засегнати села.
Три от всички проби анализирани тази година са с отклонение по микробиологични показатели, но това според експертите не винаги е повод за тревога, а сигнал за неправилно обеззаразяване на водата
Анализите от предходни години на питейната вода, която в две трети от областта се осигурява от язовир Йовковци, а в останалата част от подземни водоизточници сочат, че тя е добра за пиене. За по – качествения й анализ в търновската РЗИ ще бъде оборудвана модерна лаборатория.


Йовка Драганова
21 Април 2017 | 18:26
Тагове: вода, регион, анализ, съдържание, нитрати, нива, завишение

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook