Учение за действие при бедствия и аварии в Лясковец
Учение на Щаба за защита на населението при бедствия показа как служителите на община „Лясковец“ и учениците от СУ „Максим Райкович“ трябва да действат в случаи на бедствия и аварии. Екипи на полицията, бърза помощ и пожарни коли пресъздадоха зрелищна възстановка на пожар в училището.
Бедствената възстановка следваше строг сценарий. Хранилище, с опасни вещества, в непосредствена близост до кабинета по биология се запалва. Учениците бяха евакуирани, но в сградата, остават две деца. Едното беше изнесено с носилка, а негови съученици му оказаха първа помощ. За спасяването на втория ученик пожарникари използваха кран, защото според сценария на бедствието, детето се намираше на третия етаж, а пожарът на втория.
Учението се проведе на два етапа, като при първия бяха евакуирани служителите на община Лясковец, а на втория на учениците. Заради редките случаи, в които се провеждат подобни занятия, някои граждани не успяха да запазят спокойствие. Ползата обаче е безспорна.
Редовно се провеждат локални учения в отделните обекти и сгради, в които се упражняват аварийните планове за евакуация на отделните места. Въпреки, че се надяваме да не се налага, населението трябва да е подготвено за бедствени ситуации, каза още гл. инспектор Александров.


Александра Димова
19 Април 2017 | 18:38
Тагове: учение, бедствие, авария, училище, Лясковец

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook