Първият веган на Еверест
Първият веган в света изкачил връх „Еверест“, д-р Атанас Скатев представи книгата си „Богинята Майка на Вселената“, в която описва преживяванията и впечатленията си от експедициите си в планините. Всичко, което прави е експеримент с цел тестване на човешкия организъм при висока степен на физическа и психическа натовареност без употреба на храна от животински произход.
На нашата планета съществуват 14 върха с височина над 8 000 метра над морското равнище. Известни са под името “14-те осемхилядници", проектът на Скатов е да изкачи всичките върхове до 2020-та година. През 2015г той достига успешно връх Манаслу, 8165м в Хималаите, 2016г участва в 3 експедиции на върхове над 8000 метра и успява успешно да изкачи връх Аннапурна (8091м), връх Макалу (8483м) и достига под връх Дхаулагири до 7900м, само 270 метра под върха.
За 2016 година успява да вземе участие в 4 експедиции над 8000 метра, което не е правено от друг веган в света, както и от друг българин. Освен всички тези успехи, Атанас Скатов е първият веган покорил Еверест. Ако този режим на хранене без храна от животински произход е подходящ за най-натоварващата тялото и психиката дейност — височинният алпинизъм, значи може спокойно хората да живеят само с растителна храна, констатира Скатов. Екпериментът продължава. 13 експедиции за 4 години има вече в автобиографията си алпинистът. Казва, че не се страхува от планината, но я уважава. Анапурна е бил най-трудния връх, който е покорил. Въпреки рисковете за живота, всичко си струва, когато видиш изгрева от върха, разказа ни Скатов. Да обичаме и да ценим природата - на това трябва да се научим, каза още алпиниста.


Александра Димова
29 Март 2017 | 17:50
Тагове: веган, Еверест, експедиция, книга

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook