БСП печели изборите в област Велико Търново
Над 118 000 души от област Велико Търново гласуваха на предсрочните парламентарни избори. Общият брой на имащите право на глас е 219 251, сочат данните на РИК. Близо 5000 бюлетини са отчетени като невлидни. Местата в парламента ще се разпределят между ГЕРБ, които ще имат 96 депутати, БСП с 79, Обединените патриоти - 27, ДПС – 26, а „Воля“ - 12. Във Великотърновска област БСП поведе на водещата партия ГЕРБ с почти 4%.
Общо осем са местата в парламента за депутати от избирателния район Велико Търново. БСП и ГЕРБ ще бъдат представени от по трима депутати от областта. По едно място получават „ДПС“ и „Обединените патриоти“.
Официални данни за разпределението на мандатите ще има до 48 часа, казаха от РИК.Заради гласуването с преференции обаче, листите вероятно ще се пренаредят, като от листа на БСП представители в народното събрание ще са водачът Весела Лечева и четвъртият Явор Божанков, а проф. Венка Кутева, която е събрала общо 2758 преференции, може да измести областния лидер на партията Валентин Ламбев. Чий ще бъде мандатът ще реши ЦИК.
Избраните от ПП ГЕРБ са водачът Цветан Цветанов, и с преференциално предимство Клавдия Григорова-Ганчева и Станислава Стоянова, които заемаха 4то и 5то място в листа на партията.
Представител за областта на Обединените патриоти ще бъде водачът – доц. Милен Михов, а от ДПС депутат от великотърновския район ще бъде или водачът на листата Камен Костадинов или вторият ген. Симеон Симеонов, в случай, че водачът влезе от другия си избирателен район – Бургас.
Квадратчето „Не подкрепям никого“ са отбелязали 2,57% от избирателите във Великотърновски многомандатен избирателен район.


Александра Димова
27 Март 2017 | 18:33
Тагове: Велико Търново, парламентарни избори, резултати, партии

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook