Велико Търново празнува
Двайсет и втори март да бъде обявен за празник на българския дух, за това призова в празничното си слово кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов. Днес старата столица тържествено отбелязва своя празник. Празненствата тази сутрин започнаха от църквата „Св.40 мъченици“, построена от българския владетел Иван Асен 2, в чест на победата му над Теодор Комнин, на тази дата преди 787 години.
Велико Търново е един от първите градове, който още преди сто трийсет и девет години избира дата за свой празник – 22 март, символ на приемствеността и величието на българската държава. И тази година празникът започна от храма Св. 40 Мъченици и продължи с шествие с портретите на благодетелите на града.
Стотици търновци се включиха в празненствата, чиято кулминация, традиционно е пред сградата на общината. От тяхно име кметът на града Даниел Панов призова новият парламент да гласува, 22 март да бъде обявен за празник на българския дух, каквато идея са имали първостроителите на третата българска държава.
Както всяка година и тази празничната програма включи много известни музиканти и актьори, както и станалият традиционен стрийт парад.
Тържествата продължават и сега.Те ще приключат с празничното издание на спектакъла „Звук и светлина“ на крепостта Царевец. Очаква се той да започне в 20 часа.


Йовка Драганова
22 Март 2017 | 15:09
Тагове: празник, Велико Търново, дух

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook