След ръста на кредитите се очаква увеличение на лихвите
Според данни от статистиките на БНБ през 2016-та година са сключени 2 741 782 договора за кредити с нефинансови предприятия и домакинства и нетърговски организации, обслужващи домакинствата. Сега очакванията са за плавно покачване на лихвите на банковите продукти.
В България на фона на рекордно ниските проценти по депозити и кредити у нас, икономисти и финансисти вече прогнозират плавен обрат в тази тенденция. В момента лихвите по депозитите да са около 0%, а по ипотечни кредити около 4%.
Заради ниските лихви и трудния живот през последните години много хора посягат към финансова помощ от банковите институции.
Според данни от „Асоциация на колекторските агенции в България“ има 22% ръст на средния дълг. Най-често заеми са взети за техника - мобилни апарати, лаптопи и телевизори, а най-много са младите длъжници до 30 годишна възраст..
Все по-малко българи задлъжняват, но за все по-големи суми. Това се дължи и на икономическата обстановка, която според финансистите се подобрява.
Усеща се несигурност в хората покрай политическата обстановка, коментират експертите. Според тях част от длъжниците предпочитат да заделят средства, вместо да си платят дълга.


Александра Димова
17 Март 2017 | 18:29
Тагове: кредити, лихви, депозити

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook