Велико Търново празнува 3 март
Велико Търново празнува 139 години от Освобождението на България. Стотици граждани и гости на старата столица се включиха в тържествените прояви по повод Националния празник, които започнаха с военен ритуал за издигане на българското знаме.
Награда „3-ти март“ бе връчена на курсант старшина Борислав Тодоров. По традиция от 2008 година насам тя се връчва на курсант или студент от Националния военен университет „Васил Левски”, който е последна година, редовна форма на обучение, има отличен успех от семестриалното следване, с различни изяви в областта на научната, спортна, културна и обществена дейност, без административни наказания. Наградата е в размер на левовата равностойност от 3000 евро.
Ученици от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ поздравиха с рецитал и певческо изпълнение всички присъстващи.
На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава. А в дни като днешния българският дух е приповдигнат, а националната гордост жива.
Празничните прояви във Велико Търново продължиха с поднасяне на венци и цветя пред паметника „Майка България“, изложба на оръжия и традиционно българско хоро.


Катя Мерджанова
3 Март 2017 | 15:04
Тагове: трети март, празник, Освобождение

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook