Във Велико Търново е поставено началото на празнуването на трети март
Велико Търново е първият български град, който започва да празнува официално трети март.
Това става преди 138 години с решение на учредителното събрание. Празненствата тогава включвали благодарствен молебен и първите в България илюминации, а търновското кметство дало празничен обяд за представителите на Русия у нас.
Едно от първите решения на учредителите на българската държава било да отдадат почит на загиналите за освобождението на страната ни. Всички съзнавали, че датата на подписване на Сан Стефанския мирен договор не е най-подходящата, но се надявали несправедливостта от Берлин да бъде поправена.
Освен да се празнува трети март, строителите на съвременна България, решават и да започне изграждането на паметни знаци посветени на Освобождението. София, Царевец и върхът Св. Никола в Шипченският проход били местата където можел да се издигне. Избрали мястото свързано най -силно с Освобождението.
Официалното празнуване на Освобождението продължило до 1951 година. Изключение е правено веднъж, заради 100 годишнината от Освобожението. Трети март е върнат в празничния календар на България като национален празник през 1990- та.


Йовка Драганова
2 Март 2017 | 18:45
Тагове: 3-ти март, Шипка, честване, история

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook