Тендеции в червено и бяло
Още в средата на февруари десетки сергии оцветиха в червено и бяло главната улица на Велико Търново. Най-търсени тази година, според търговците, са ръчно изработените, автентични мартеници. Такива се предлагат и с благотворителна цел, направени от обитателите на защитеното жилище при психиатричната болница в цело Церова Кория.
Според българските традиции на 1-ви март трябва да се окичим с мартеничка, за да бъде годината ни успешна. Автентичната българска мартеничка се прави от естествени материали, най-често вълна. За радост на традиционалистите търсенето на ръчно изработените български мартенички нараства, въпреки, че вносът от Китай предлага много по-ниски цени на червено-белите аксесоари.
Най-търсени след тях са гривничките с имена и зодии и разбира се класическите Пижо и Пенда.
На сергиите с мартенички намират място и ръчно изработени красоти от обитателите на защитеното жилище в държавна психиатрична болница в село Церова Кория.
Въпреки, че остават още почти две седмици до 1-ви март търговците казват, че продажбите са в разгара си. Най-често купуват хора, чиито близки са в чужбина, за да им изпратят български мартенички и да съхранят духа на празника, макар и далеч от дома.


 
17 Февруари 2017 | 18:37
Тагове: мартенички, изработка, пазар, блаотворителност

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook