Учителите настояват за преразглеждане на новия Закон за предучилищно и училищно образование
Учителите настояват за незабавно преразглеждане на новия Закон за предучилищно и училищното образование и произтичащите от него наредби и държавни образователни стандарти. В петиция до министъра на образованието и омбудсмана на Републиката изброяват промените, с които не са съгласни и които според тях са приети без да се вземе предвид позицията на учителите.
Отмяна на психотестовете и задължителните прегледи на педагогическите специалисти, откриване на нов щат при наличие на над 50% лекторски часове в училищата, както и преразглеждане политиката за финансиране чрез делегирани бюджети са част от исканията на учителите. Областният лидер на КНСБ Евгени Коев е един от учителите, които вече подкрепиха петицията.
Учителят смята още, че Министерството на образованието и науката залага приоритетно на повече промени във висшето образование, а сегашни правила в средното създават много неясноти.
Учителите не са съгласни също с наредбата, която ограничава правото им да се възстановяват направени разходи за транспорт и квартира, за тези които не живеят в населеното място, където преподават. Според новия нормативен акт 100% от средставата се покриват, ако учителите преподават в населено място с до 5 хиляди жители. И още - възстановяват се средства за наем при условие, че те не надвишават 30% от пътните разходи до съответното населено място.


Катя Мерджанова
13 Февруари 2017 | 19:13
Тагове: Закон за предучилищно и училищно образование, учители

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook