Горна Оряховица е един от градовете с най-замърсен и запрашен въздух в страната
В ГО дишат най – мръсният въздух в областта. 63 превишения на праговата стойност на замърсеност са измерени в железничарския град през 2016 г. , информират от РИОСВ във Велико Търново. Най-високата стойност на показателя е измерена на 23-ти януари миналата година, когато превишението е било над 5 пъти. Общините трябва да разработят нови програми за подобряване качеството на атмосферния въздух.
Ежегодно залесяване със зелени площи,както и газифицирането на всички общински сгради, училища и детски градини са част от приложените вече мерки от Общината в Горна Оряховица. За подобряването на качеството на атмосферния въздух се разработват нови методи, които трябва да започнат да се изпълняват до края на годината.
Причината за увеличението на фините прахови частици е пътният транспорт , както и битовото отопление на дърва, който е най – предпочитан през зимата. Но влияние оказват и други фактори.
Повечето жители на Горна Оряховица казват, че са свикнали с мръсния въздух. Знаят, че основната причина са печките на дърва . За да спестят пари обаче много домакинства слагат в печките и различни отпадъци като найлони или пластмаса.
Специалистите предупреждават, че силно запрашеният и замърсен въздух може да причини сериозни здравословни проблеми както при възрастните, така и при децата.
Общините са длъжни да предоставят данни за качеството на въздуха на официалната си интернет страница.


Симона Димитрова
3 Февруари 2017 | 17:35
Тагове: Горна Оряховица, въздух, замърсеност, здраве

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook