Въвеждат електронни рецепти от 2018г.
Въвеждането на електронни рецепти среща одобрение сред фармацевтите, но им липсва достатъчно информация относно работата с тях. Личните лекари пък настояват за създаването на цялостно здравно досие.
Според проект на бившия здравен министър Петър Москов електронните рецепти трябва да влязат в сила от началото на 2018-а година. Председателят на съюза на фармацевтите във Велико Търново смята, че премахването на хартиените рецепти ще улесни значително работата им, спестявайки им време.
Хората също одобряват въвеждането на електронни рецепти.
С електронните рецепти служителите от аптеката ще виждат това, което лекарят е предписал. Информацията ще постъпва и в сървъра на Здравната каса. Джипитата са категорични, че е нужно да се въведе цялостно електронно здравно досие, което да включва данни за посещенията при специалисти, епикризи, резултати от лабораторни изследвания.
Според доктор Димитров обаче има много детайли под въпрос, които е важно да бъдат изяснени както за лекарите, така и за пациентите. 10 лични лекари и 10 аптеки в страната ще са първите, които ще заработят с електронните рецепти.
Към момента на сайта на Здравната каса всеки може да провери пациентското си досие с уникален персонален код за достъп, който може да се получи от Районните здравни каси.


Катя Мерджанова
1 Февруари 2017 | 18:28
Тагове: електронни рецепти, въвеждане, аптеки, промени

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook