Отбелязваме 163 години от рождението на Стефан Стамболов
Днес отбелязваме 163 години от рождението на Стефан Стамболов. Велико Търново почете знаковия български държавник с военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника му, рецитал на ученици от Старопрестолната професионална гимназия по икономика, слово, както и Благослов от Свещеноиконом Славчо Иванов.
На днешния ден през 1854 година в Търново се ражда Стефан Стамболов. Член е на БРЦК от 1873 година, участва в Старозагорското въстание и в подготовката на Априлското въстание, активен член е на Либералната партия. От 1880 година е народен представител, а от 30 юни 1884 година до 26 август 1886 е председател на IV обикновено народно събрание. А Стамболовата стратегическа визия за развитието на България след Освобождението е модерна и европейска.
Диктаторските методи на управление и насилията по време на избори поставят Стефан Стамболов в изолация и му спечелват врагове сред легалната и нелегалната опозиция, от което се възползва княз Фердинанд, който приема оставката му на 17.05.1894 г. Една година по-късно е съсечен от наемни убийци насред София и след три дни умира от раните си. Стефан Стамболов остава в нашата история преди всичко като бележит държавник – един от най-успешните строители на Нова България.


Катя Мерджанова
31 Януари 2017 | 16:46
Тагове: Стефан Стамболов, Велико Търново, честване, личност, история

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook