Фермери излизат на протест на 30 януари
Фермерите излизат на протест пред Министерството на земеделието и храните на 30 януари. Причината – заради Наредба 3 и Наредба 26, които според тях дискриминират животновъдите, които отглеждат млекодайни животни.
Според промени в закона, които са в процес на обсъждане, фермерите се ограничават да преработват само до 30% от продукцията си. Останалите 70 трябва да продават на мандрите на ниски изкупни цени. Ограничават се в това да продават на гражданите мляко, сирене, кашкавал директно.
Единствено собствениците на ферми с млекодайни кози и овце се задължават да доказват реализирането на продукцията си. Останалите направления в животновъдството – месодайно и автохтонно са изключени от тези задължени. Според.. Симеон Караколев след като от фермерите ще се изисква доказване на реализацията, е необходимо да има облекчения и достатъчно възможности продукцията им да се реализира на пазара.
Според животновъдите е несправедливо и това, че ще трябва да избират между това да получават или европейско финансиране или пари от държавния бюджет, като схемите са различни – за изхранване и съответно за селекция и през предходните две години фермерите са ги комбинирали.


Катя Мерджанова
27 Януари 2017 | 18:24
Тагове: фермери, протест, наредба, животновъди, дискриминация

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook