Бездомни хора от различни краища на страната подслонява приюта към евангелската църква в Горна Оряховица
Хора от различни краища на страната, останали без дом, подслонява приютът към евангелската църква във Велико Търново. Повечето от тях се оказва, че имат близки, но са изоставени от тях, а заради липсата на документи за самоличност биват отхвърляни и от различните институции.
Тодор Пангелов от Велико Търново вече седмица е в приюта. Преди години животът му бил подреден – имал фирма за производство на хляб, след това работил в сферата на строителството, имал и семейство. Животът му обаче се преобърнал.
С бившата си съпруга Тодор поддържа контакт, а 30-годишния си син казва, че не иска да притеснява.
Приютът функционира от 2011 година и през него са минали около 200 души. Престоят в „Промяна“ за някои от бездомните наистина означава промяна, други обаче след като преминат студените зимни месеци, се завръщат към предишния си начин на живот. Нелека е и борбата да станат отново граждани на страната.
Малин от град Койнаре също останал сам и без покрив, освен това няма и лични документи. Въпреки това обаче намира сили да мисли за бъдеще.
Приютът не получава държавно или общинско финансиране. Таксата смет, която трябва да плаща след вдигането на данъка в Горна Оряховица, е 4 хиляди лева. Въпреки това не отказва да подслони хората, които вече всички други са отхвърлили.


Катя Мерджанова
19 Януари 2017 | 18:25
Тагове: Горна Оряховица, приют, бездомни, евангелска църква

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook