10 великотърновски средни училища искат да преподават 12 нови професии на учениците от догодина
10 средни училища от област Велико Търново искат да създадат 12 нови специалности с професионална квалификационна степен от догодина. За пръв път ще се реализират и 4 специалности, съвместно с бизнеса от региона, в които децата ще придобиват конкретна професия, която да практикуват веднага след 12 клас в конкретната фирма.
10-те професионални гимназии от областта, които са заявили желание за прием на ученици след 7-ми и 8-ми клас по нови 12 специалности, са преценили, че кадрите, придобиващи конкретна професионална квалификация ще намерят реализация по-лесно в производствената сфера.
За пръв път в област Велико Търново, 4 професионални училища и големи фирми от региона искат създаването на специалности с дуално обучение – образование за определена професия, по време на практикуването й. След завършването на такава специалност, зрелостниците ще вземат диплома за машинен техник, хранителен технолог, промишлен електронен техник, техник на компютърни системи и монтьор на селскостопанска техника.
Експерти от Регионалното управление по образованието във Велико Търново вече работи над оценка на заявките за 12-те нови специалности. Оценява се възможността на учителите от училищата да посрещнат нуждите на новите профили, както и капацитета за прием на специализиращите ученици. От РУО обявиха, че решението трябва да бъде готово до 13 януари.


Владислава Георгиева
11 Януари 2017 | 18:25
Тагове: училища, нови специалности, ученици, работодатели, професия

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook