Кадет Генади Кръстев извади богоявленския кръст от Янтра във Велико Търново
Кадетът от Професионалния сержантски колеж на Националния военен университет „Васил Левски” Генади Кръстев извади богоявленския кръст от река Янтра във Велико Търново. Въпреки минусовите температури и снеговалежа, около 50 млади български мъже се хвърлиха в ледените води на реката, за да спазят народния обичай за Богоявление.
Тържествата по случай един от най-големите християнски празници започна със Света литургия, отслужена в катедралния храм „Рождество Богородично“. След водосвета, по традиция богоявленския кръст беше хвърлен в Янтра от „Владишкия мост“. Близо 50 души скочиха в ледените води на реката, а 30 от тях бяха възпитаница на Военния университет.
Кадет Генади Кръстев от Професионалния сержантски колеж на НВУ, който тази година извади кръста, е родом от Враца, но живее и служи в Плевен. В Богоявленският ритуал участва за първи път.
Най-младият, скочил за кръста в ледената Янтра тази година, беше 19-годишният Боян Латев – първокурсник в специалност „Комуникационна техника и технологии“ в НВУ. Той е от Дупница и също за първи път участва в ритуала.


Владислава Георгиева
6 Януари 2017 | 16:39
Тагове: Йордановден, кадети, ритуал, кръст, р. Янтра

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook