Три поколения моделисти от Горна Оряховица
Моделизмът явно е наследствена страст и се предава поколение след поколение в някои родове. Спортист № 1 на Горна Оряховица за 2016 г. - Валентин Савов, е второ поколение моделист, а третата в почетната спортна тройка – Христина Савова, наследява неговите умения и, разбира се, тези на дядо си Христо, който е първият моделист в семейството.
Спортист номер едно за 2016 година на Горна Оряховица - Валентин Савов, е председател на клубовете по моделизъм в Горна Оряховица и във Велико Търново.
Страстта и хобито си, Валентин наследява от баща си - Христо, който дълги години учителства в търновското село Балван, където води и кръжок по спорта.
Едно от първите състезания, които Валентин посещава е Световното първенство по моделизъм от 1975 година – проведено в Пловдив, когато той е деветгодишен. Там, заедно със своя баща, изпробва самолет, конструиран с приятели от кръжока.
Ракето и Авиомоделизъм са най-успешните спортове в Горна Оряховица за 2016 с двама представители в тройката на най-добрите спортисти в общината. Валентин Савов оглави Топ 3 с третото си място на Световното първенство в Лвов. Трета е дъщеря му Христина Савова, която е юношески шампион на същото състезание.


Владислава Георгиева
4 Януари 2017 | 18:19
Тагове: моделист, състезания, награди, макети

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook