Сирия през очите на една българка, живяла там
Над 300 000 убити, 12 милиона или около половината от населението на Сирия - принудени да напуснат домовете си, цели градове в руини, безвъзвратно загубено безценно световно наследство и хиляди зловещи кадри, потресли света включва равносметката от продължаващия вече близо шест години конфликт в страната. Каква е Сирия в спомените на Дияна Монева вижте в следващия репортаж.
Дияна разказва, че заминаването й в Сирия било съдба. Там прекарва 18 години, изучавайки езика и културата, създавайки семейство и НПО за проблемите на чужденците в страната. В Сирия й направило впечатление многообразието от общности и от религии, но и мирното им съществуване.
В края на управлението на Хафез Асад, баща на сегашния президент Башар Асад, започнало развитие в страната по отношение на образованието и повишаване на общата култура на населението, разказва българката. Седмици преди да започне гражданската война в Сирия през 2011 година Дияна се връща в България окончателно.
Завръщането на българката в родината отново се оказва съдба. Заради ангажименти по образованието си и заради войната в Сирия, Дияна е принудена да не замине отново. Днес тя е преподавател по арабски език във Великотърновския университет.


Катя Мерджанова
27 Декември 2016 | 18:37
Тагове: Сирия, българка, живот, война

« Назад




live


Евроком Царевец

Търсене








Изпрати репортаж







Настройване на цифров приемник


Тайната къща



Предавания



Станете наш почитател във Facebook