Едва 5% от асансьорите във Велико Търново с телефон
Под 5 % са асансьорите във Велико Търново, които имат монтирани аварийно – алармени устройства. То осигурява постоянен достъп между кабината и дежурните техници, които поддържат съоръженията. Целта е подобряването на безопасността и сигурността. От първи януари влизат в сила новите законови изисквания, според които всички асансьори трябва да имат монтирани функциониращи устройства. От бранша сигнализират,че ако се спазва наредбата, означава много от съоръженията ще бъдат спрени от експлоатация.
За да бъде монтирано устройството са необходими около 350 лв. Именно цената е причината едва около 5% от асансьорите в старата столица да са оборудвани по европейските изисквания. Инж. Николай Николов е собственик на фирма за поддръжка на асансьори. За две години неговата фирма е поставила само 7 телефона.
За разлика от обикновените мобилни телефони, които имат проблеми с обхвата в някои части на асансьорната шахта, при новите устройства обхватът е гарантиран.
Близо 80% от асансьорите във Велик Търново са на повече от 30- 40 години.
При следващия годишен преглед ако няма поставено аварийно – алармено устройство асансьорът трябва да бъде спрян от експлоатация.


Симона Димитрова
27 Декември 2016 | 18:28
Тагове: асансьори, безопасност, система, телефон

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook