Депутатите приеха нови правила за движение по пътищата
Депутатите приеха окончателните промени в Закона за движение по пътищата. Съгласно тях за първи път у нас ще се въведе дерегистрация на превозните средства, ако водачите бъдат хванати да шофират в нетрезво състояние, дрогирани или без шофьорска книжка. Във Велико Търново вече има наказани водачи.
Глобата за превишена скорост в населено място ще е 700 лева, извън населено място - 600 лв. до 50 км. над ограничението. Над тези 50 км. глобата ще скача с 50 лева с всеки допълнителни 5 километра. Участниците в незаконните гонки ще бъдат лишавани от книжка за 12 месеца и ще им бъде налагана глоба от 100 лева. За повторно нарушение - 3 години без книжка и 4000 лева.
Целта на промените е да се повиши контролът върху поведението на водачите и спирането на практиката с купуването на книжки.
В закона вече е предвидена по-детайлна диференциация на санкциите за шофьорите, които карат след употреба на алкохол. При установени между 0.5 и 0.8 промила алкохол в кръвта книжката ще се отнема за 6 месеца и ще се налага глоба от 500 лв. До 1.2 промила свидетелството се отнема за 12 месеца, а глобата е 1000 лв. При рецидив водачът губи право да кормува за срок от 1 до 3 години ще плаща от 1000 до 2000 лв. За санкцията за алкохол над 1.2 промила, както и досега, ще се произнася съдът.


Владислава Георгиева
9 Декември 2016 | 17:11
Тагове: правилник, движение, правила, нарушители, санкции

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook