Деца, учители и родители от Горна Оряховица се обединиха в помощ на Преслав
Деца, родители и учители от Горна Оряховица се обединиха около обща кауза – да помогнат на Преслав, който страда от рядко срещаното генетично заболяване муковисцидоза. От детска градина „Ален мак“ подготвят редица благотворителни инициативи под надслов „Деца помагат на дете“ в подкрепа на Преслав и семейството му.
Аксиния Петрова и съпругът й живеят в железничарския град. По-голямото им дете е на 5 години и е здраво. Преди година и един месец, когато се ражда Преслав е в добро състояние и лекарите не успяват да открият заболяването. На 7-месечна възраст, след чести боледувания и търсене на специалисти от страна на родителите на детето, се стига до генетичен тест и поставяне на диагнозата. Лечението обаче е трудно.
Средно около 600 лева на месец са необходими за лечението на Преслав. За семейството му това е непосилно и разчита предимно на дарения от Асоциация муковисцидоза България. Сега обаче на помощ идват и десетки деца от Горна Оряховица. Малчуганите от групата на братчето на Преслав в детска градина „Ален мак“ вече са нарисували билети за покана за концерта на 12 декември от 17 часа в сградата на Общината.
В концерта ще вземат участие и деца от останалите 7 детски градини в Горна Оряховица. Учителките от групата предложили идеята да се организират не само концерт, но и изложба и базар за набиране на средства.
Във всички групи ще организират работилници с участието на малчуганите, техните родители и учители. Кутии за дарения има в детската градина, родители са поставили дарителници и на местата, на които работят. С включването в благотворителната кауза от „Ален мак“ се искат да помогнат на Преслав и да научат останалите деца на добро. Семейството на Преслав пък се надява да се заговори повече за муковисцидозата и хората, които сега се борят сами, да получат повече подкрепа, включително и от държавата.


Катя Мерджанова
30 Ноември 2016 | 18:22
Тагове: муковисцидоза, помощ, дете, кампания

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook