Великотърновските студенти са ощетени – част от тях нямат право да получават евростипендии
Започна подаването на документи за получаване на евростипендии от българските студенти. Кампанията за кандидтстване продължава до 15 януари 2017 година. 120 лв. е месечно възнаграждение за успех. Голяма част от бъдещите висшисти обаче остават ощетени, защото с постановление на Министерски съвет, тази академична година, специалностите са разделени на приоритетни и неприоритетни. 32 са приоритетните направления, утвърдени от държавата. Сред тях са предимно инженерни и природни науки, енергетика, архитектура, агрономство, ветеринарна медицина.
За стипендия трябва да имат право да се конкурират от всички специалности, обясняват студенти. Още през месец май над 1000 възпитаници на ВТУ събират подписка, която изпращат до Министерството на образованието и науката.
Само малка част от приоритетните специалности се обучават във Великотърнвоския университет, поради хуманитарната насоченост на ВУЗ-а. Това посочи председателят на студентски съвет – Петър Петров.
Идеята на това разделение е обучението в тези направления да привлече повече желаещи.
Представителите на Студентстки съвет към ВТУ се надяват, че преди стартирането на програмата следващата година Министерството на образованието и науката ще покани всички студентски организации на консултации, за да обсъдят заедно приоритетните специалности.


Симона Димитрова
29 Ноември 2016 | 18:48
Тагове: стипендии, студенти, промени

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook