1000 лв. глоба за лоша храна в училище
Храната, която се поднася на децата в българските училища трябва да е задължително по Български държавен или по браншови утвърдени стандарти. За неспазващите наредбата минималната глоба е в размер на 1000 лв.
Наредба №9 за безопасно и качествено хранене в училищата и детските градини, беше приета през ноември миналата година. Тя забранява използване на така наречените Е-та, добавки, консерванти, оцветители и подобрители в храната и задължава тя да бъде по Български държавен или браншови стандарт. Доставчиците имаха едногодишна отсрочка, за да изчерпят наличните количества храни, която изтече вчера.
Столът във великотърновското ОУ „Патриарх Евтимий“ е кухня-майка. Той снабдява с храна около 1 300 деца в 13 от училищата от областта. Топлият обяд е на стойност 1, 80 лв и се състои от супа, основно ястие и плод. Два дни от седмицата менюто за малчуганите е с месо, два дни – постно, а един ден хапват риба. Споделят, че готвената храна им харесва.
Децата от 1-ви до 4-ти клас имат право на закуска, която се дотира от държавата в размер 0,50 лв. В два дни от седмицата децата получават тестени закуски, а в три от дните – плод.


Владислава Георгиева
4 Ноември 2016 | 19:24
Тагове: храна, училище, деца. глоби

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook