Старата столица празнува Димитровден, идва зимата
На 26-ти октомври по традиция честваме Димитровден. Българската православна църква почита паметта на Свети Димитър Солунски, а в народния календар празникът бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Имен ден празнуват всички, които носят името Димитър и неговите производни.
Православната църква почита паметта на Свети Димитър Солунски. В народните поверия днес започва зимата, а според легендата по време на въстанието на братята Асен и Петър, във Велико Търново идва новината, че Свети Димитър е напуснал Солун, а чудотворната икона с образа му сама дошла в бъдещата българска столица. В чест на светеца Асеневци съграждат храм на името му, който и до днес отваря врати само на Димитровден.
Народната традиция казва, че Св. Димитър-покровител на зимата, е по-големият брат на Св. Георги – покровител на лятото. Той язди червен кон, а от бялата му брада падат снежинки. На този ден стопаните прибират дървата за огрев на сухо, домашните животни се разпускат от паша, а домакините слагат на трапезата младо вино и погача.
В старопланинските райони стопаните следят на Димитровден “полазника”, т.е. госта, който пръв ще прекрачи прага на къщата. Ако той е добър и имотен човек, вярват, че идващата година ще е здрава и изобилна.


Владислава Георгиева
26 Октомври 2016 | 17:46
Тагове: Димитровден, столица, празник, зима

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook