120 са пушачите посетили консултации за отказ от тютюнопушене във Велико Търново
Точно шест месеца след като предупредителните картинки върху кутиите на цигарите навлязоха и на българския пазар няма увеличаване на броя желаещи да се откажат от тютюнопушенето. Това каза Йорданка Илиева, завеждащ Консултативния кабинет за отказване от тютюнопушенето във Велико Търново.
В България от 20 май 2016 година се произвеждат кутии за цигари с цветни предупредителни изображения. Това е изискване на Европейска директива за тютюневи изделия и Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация. Целта е да се въздейства на младите хора да не започват вредния навик и да се намали пушенето сред настоящите пушачи.
Според Йорданка Илиева, причините хората да искат да откажат пушенето са различни – при мъжете най-често това са здравословни проблеми, а при жените – външния вид, теглото и децата.
Общо 14 цветни предупредителни текстове и картинки се използват до момента за кутиите по нашия пазар. Според разпоредбите те ще се сменят всяка година, а до 20 май 2017-та - 65% от всички цигарени кутии трябва да имат картинки.


Владислава Георгиева
21 Октомври 2016 | 18:23
Тагове: тютюнопушене, пушачи, картинки

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook