Говорещ контейнер за боклук и подслушвателно устройство са част от изобретенията на изложението „Младежко техническо творчество“
Тридневен конкурс-изложение „Младежко техническо творчество“ в Горна Оряховица от 27 до 29 октомври ще привлече над 60 участници – все млади хора- ученици, студенти и младежи, работещи във фирми, които използват иновативни изделия и технологии, които ще покажат свои изобретения в областта на научно-техническия напредък. Идеята на организаторите е събитието да се провежда ежегодно, а от догодина да е и с международно участие.
Малко хора знаят, че първото Стопанско изложение в България се провежда в Горна Оряховица през 1925 година. После през 1932 прекъсва, а по настояване на цар Фердинанд е откупен от град Пловдив. Днес всички го познаваме като Пловдивския панаир. Инициативен комитет реши да възроди традицията като организира провеждането на ежегоден конкурс-изложение „Младежко техническо творчество“ в Горна Оряховица.
Някои от изобретенията на участниците в тазгодишното издание на конкурса са говорещ контейнер, който насърчава изхвърлянето на боклук, софтуер за контрол над затворени помещения, софтуер-рехабилитатор, който следи за състоянието на пациенти, трафик и състезание на електрически автомобили и болид, роботи.
Ще има съпътстваща изложба на ретро експонати от времето на първото Стопанско изложение. Ще бъдат обсъдени теми, които са свързани с науката и техниката, перспективата за развитие на младите хора в тази област. Националната гимназия по оптика ще заснеме филм от тридневното изложение. Други ученици пък ще предават онлайн, в реално време, кадри заснети с дрон.


Владислава Георгиева
19 Октомври 2016 | 18:23
Тагове: „Младежко техническо творчество“, изложение, участници, изобретения

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook