Имунитетът, който се изгражда от противогрипната ваксина е от 60 до 80 %
Още е септември и грипният месец януари е далеч, но е хубаво с падането на температурите да започнем да припомним, че за изграждане на имунитет на организма при поставяне на ваксини са нужни 2 до 3 седмици. Това заяви Д-р Анастасия Анастасова, експерт от дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.
Вече има актуална информация от СЗО за състава на противогрипната ваксина. В нея са включени както обикновено три типа грипни вируси – AH1N1 „Калифорния“, който е в циркулация от 2009 година AH3N2 „Хонг Конг“, който е в циркулация от 2014 година и грип тип В „Бризбейн“, в циркулация от 2008 година. Всичко това говори, че няма някакви изненади в антигенните конфигурации, тоест на този етап не се очаква пандемичен вирус.
Прогнозната ваксина се изготвя на база циркулацията на грипните вируси в южното полукълбо през есенно-зимния сезон. Тези вируси са цирулирали там и на тази база се изготвя ваксината, която да се приложи в северното полукълбо, но тъй като Китай е в северното полукълбо не се знае там какви може да бъдат рекомбинирани.
45 от тях са о грип А, като 30 са H3N2 „Хонг Конг“, а 211 са AH1N1 „Калифорния“ – те са с положителни резултати. От грип тип В са 82 пробите с положителни резултати, за Аденовирус имаме 2 положителни проби, за респираторни-синцитиални вируси – 93“, каза д-р Анастасова. По думите й, така наречения „Свински грип“ е модифициран отдавна.


Владислава Георгиева
28 Септември 2016 | 18:17
Тагове: грип, епидемия, ваксини, имунитет

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook