Повече подкрепа за младите учени
Три нови процедури по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 представиха днес във Велико Търново. 6 милиона лева е общият размер на финансовата помощ, предвидена за докторанти и млади учени. Именно в областта на научно-изследователската дейност липсва достатъчно подкрепа и добра държавна политика, смятат експертите.
200 000 000 лева е безвъзмездната финансова помощ по процедура „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения”. За процедурата „Изграждане и развитие на центрове за компетентност“ е предвиден бюджет от 150 000 000 лв. Срокът за подаване на проектните предложения и по двете схеми е 23 януари 2017 година. Все по-малко хора пък избират научно-изследователската дейност у нас и една от причините за това недостатъчното финансиране.
Според полковник доцент Илиян Лилов не само финансовият фактор оказва влияние върху отлива на интерес към научно-изследователската дейност.
По думите на Лилов е необходимо държавата да подкрепя университети и преподаватели, които обучават дефицитни за страната специалисти, вместо да бъдат закривани специалности, за които недостигат брой студенти.


Катя Мерджанова
28 Септември 2016 | 17:47
Тагове: учени, докторанти, Наука и образование

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook