Пръстовият идентификатор в болница и при личен лекар
Опашки от пациенти в болниците у нас се образуваха, заради пръстовите идентификатори. Във великотърновската областна болница с устройството се работи от две седмици и до момента това не води до забавяне. Личните лекари обаче алармират, че при въвеждането на новата система за идентификация при тях, това би довело до сериозни усложнения.
Няколко минути трае първоначалната регистрация. Постъпващите за лечение в болница казват, че процедурата не им причинява неудобство.
От друга страна личните лекари се опасяват, че въвеждането на идентификатора ще увеличи опашките пред лекарските кабинети, тъй като ще се работи по-бавно.
Според доктор Христо Димитров пръстовият идентификатор на практика би бил безполезен за дейността на общопрактикуващите лекари.
Комисията за защита на личните данни в отговор на запитване на пациент, казва, че има алтернативен начин за регистрация в болница. Освен чрез сканиране на произволни точки от пръста, пациент може да бъде приет за лечение и чрез ръчно вписване в регистрационната система на ЕГН или специален номер от регистъра на НАП и номера на документа за самоличност. Този алтернативен начин може да бъде избран от всеки пациент в случай на отказ от автентификация.


Катя Мерджанова
27 Септември 2016 | 17:33
Тагове: пръстов идентификатор, болница, пациенти, регистрация

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook